Polentovo-KEFÍROVÝ koláček

Tenhle koláček zatím trhl rekord, tolik lidí psalo a ptalo se na recept... sice jsem ho musela udělat 2x, abych "vychytala" to správné složení, ale jím ho už druhý den a musím říct, že předčil mé očekávání ... Dám Vám přesný recept surovin, které jsem použila já a do závorky Vám přidám vždy možnost náhrady, ale pamatujte, že si pak musíte přepočítat makra! :)
KALORIE: 777 kcal
(B 70,6g/ S 100g/ T 5,3g)
já jsem si koláček rozdělila na 4x a dozdobila tvarohem a oříškovým máslem a trochou ovoce:)...
porce: 194 kcal
(B 17,6g/ S 25g/ T 1,3g)
Makra koláčku jsou bez tvarohu, ozdůbek apod... je to jen čistý koláček, který si každý den dozdobím tím, na co mám zrovna chuť a co se mi vejde do maker:)..
SUROVINY:
° 70g kukuřičná POLENTA
° 40g vanilkový PROTEINOVÝ PRÁŠEK (můžete zaměnit příchuť nebo pokud vůbec protein nepoužíváte, tak nahradit moukou, nicméně poté neočekávejte příliš bílkovin a naopak nárůst sacharidů)
° 30g samokypřící mouka Doves Farm (nahradit můžete hladkou- ideálně špaldová, ..z bezlepkových variant doporučuji tapiokovou, rýžovou, jahelnou nebo třeba pohankovou :).. pochopitelně použít můžete i běžnou pšeničnou, která funguje vždy, nicméně já ji nesmím:) a většina lidí, co se snaží zdravě stravovat- se jí též vyhýbají) + PDP (kypřící prášek, prášek do pečiva)
V PŘÍPADĚ SAMOKYPŘÍCÍ MOUKY NENÍ KYPŘIDLO JIŽ TŘEBA
° 100g tvaroh (ve vaničce)
° 6g psyllium (vláknina)
° 10g xylitol (cukr, erythrit, stévie)
° 30ml vody
° 200ml kefír natural (použít můžete i ochucený nebo 50 na 50 s bílým jogurtem)
° 107 ml vaječný bílek (4 bílky) + můžete přidat 1-2 žloutky, ale opět se zvýší makra na tucích -))
POSTUP:
polenta v syrovém stavu, přidáme protein, mouku, sladidlo, kefír, psyllium, tvaroh a naředíme vodou.. nakonec vmícháme 4 ušlehané bílky do tuha (není problém použít třeba jen dva .) ... ale já od koláče chtěla vysoký obsah bílkovin, takže jsem to vymyslela takhle.)...
Těsto jsem přelila do formy o 24cm, ale příště bych ho dala klidně do 20cm, aby byl vyšší :)..
Pekla jsem na 175st dokud nebyl zlatavý :)... nechala ještě zavřený ve vypnuté troubě na 10minut.
Snad Vám bude chutnat.. je dobrý i druhý den, i z lednice:)